Průvodce nýtování plechů: Výhody, nástroje i tipy

Chcete kvalitně spojit dva plechové pláty? Řešením je nýtování. Přirozeně, dá se to zvládnout s pomocí kladiva, nýtů a standardního příslušenství ale proč si práci komplikovat? Dnes na trhu najdete nejen nýtovací kleště, ale také elektrické nebo vzduchové nýtovačky, které celý proces urýchlí. Co je nýtování, jaké jsou jeho výhody a které nástroje na nýtování jsou pro vaše potřeby nejvhodnější?

Co je nýtování a jaké jsou jeho výhody

[LINK[https://www.abse.cz/nýtování]Nýtování] se vyznačuje univerzálním využitím. Své uplatnění najde prakticky všade: od spájení materiálů, které je náročné svařit, přes montáže a spájení plechů nebo profilů až po opravu autokarosérií.

Nýt je nerozebíratelný spoj, což představuje v některých případech výhodu, v jiných zase nevýhodu. Díky tomu však nýtování přnáší trvácný spoj, který je ješte i pružný. Plusem je také, že nýty nedeformují spájený materiál.

A co nevýhody nýtování? Jak jsme již zmiňovali, v některých případech mohou nýtované spoje později přinést potíže tím, že se nedají rozebírat. Samotnou práci také mírně prodlouží i nutnost před samotným procesem nýtování vyvrtat otvory. Naštěstí, na trhu dnes již najdeme i stupňovité RS vrtáky, se kterýma to rýchle, efektívně i efektne zvládnete – bez předvrtávání a jamkování do tvrdších a hrubších materiálů.

Jaké nástroje potřebujete k nýtování

Když chcete udělat pár nýtů, stačí kladivo, hlavičkář, přítažník a samotný nýt. V případě, že nýtování je u vás v dílně na denním pořádku, vhodnějším řešením jsou [LINK[https://www.abse.cz/nýtování/klieste-nýtovací]nýtovací klešte], které celý proces spájení urýchlí. Nejčastěji se používají nýtovací kleště pro průměry nýtů od 2,4 mm do 4,8 mm, resp. pro nýtovací matice M3 až M8. Oblíbené jsou také klešte nýtovací a děrovací s oky. Své využití nájdou najmä v menších zámocníck&ch dílnách a u živnostník.

Naopak, když profesionál potřebuje vyhotovit stovky nýtůých spojů denně, klešte už nestačí. Po jakém nástroj sáhnout v tomto pípadu? Ideálním riešením pro rýchle, jednoduché a spolehlivé nýtování sú [LINK[https://www.abse.cz/nýtování/nýtovačky]nýtovací pištole nebo i nýtovačky] a [LINK[https://www.abse.cz/nýtování/nýtovačky/nástavce-na-nýtování]nástavce ].

Nýtovačky mohou být elektrické, vzduchové, ale také AKU nýtovačky. Skvělým pomocníkem sú nejmä u pokrývačských pácech, pírobe kovových konštrukcií, pípadne v automobil&´ch dílnách. Jednoduše tam, kde to musí odsýpat. Podobnú úlohu všpokud splní i nástavce na nýtování do vrtačky.

Nástavec jednoduše upnete do sklíčidla vrtačky a máte plnohodnotnou náhradu za nýtovací pištoli. Výhodou je, že ve srovnání s koupí elektrické nýtovací pistole dokážete snížít náklady – vrtačka je totiž běžnou výbavou většiny řemeslníků a nástavec stojí přibližně polovinu toho, co [LINK[https://www.abse.cz/produkty?detail=nýtovací-pistol-elektricka-400-w-průměr-nýtů-3-2-4-0-4-8-mm- 2-3-kg-extol-industrial-794550|240230]elektrická nýtovací pistole].

[IMG[produkt/240316.webp]Klíšte nýtovací]
[IMG[produkt/240230.webp]Nýtovací pištoli elektrická 400 W]
[IMG[produkt/240330.webp]Klíšte nýtovací ocelíé]
[IMG[produkt/240371.webp]Matice nýtovací]
[IMG[produkt/240354.webp]Závitový trn]